www.107afdva.nl
1966

monteurs

Wim Kappert, van het eerste monteursteam in 1996 schreef ons:  
 

" Beste Tom en Rob,
Het is fantastisch wat jullie doen, daarom stuur ik jullie deze foto’s en geboortekaart de eerste afzwaaiers van het 107e. Zouden jullie dit willen plaatsen en om reactie vragen van de mannen die er opstaan of herkend worden. De foto’s komen uit Soesterberg, hier stonden alle voertuigen en materieel op geslagen (was 126 afdva).

Wij als monteurs kwamen het laatst in ’t Harde, zover ik mij kan herinneren eind juli begin augustus 1966. 126 afdva was een mobilisatie afdeling. Alles was gepreserveerd (een speciale behandeling voor duurzaamheid). Toen wij, ondergetekende en Willem Geerdink, op Soesterberg kwamen, was er een sergeant majoor (zijn naam ben ik kwijt) en een burger, die voor de afdeling verantwoordelijk waren. Samen met hen hebben we de afdeling geinventariseerd. Daarna alle voertuigen aan het rijden gemaakt; dat was een heel karwei. De accu’s waren uit alle voertuigen en die moesten we eerst plaatsen om ze een voor een aan het lopen te krijgen. We hebben eerst een motor aan het lopen gemaakt waar we een Necaf jeep aansleepten. Dit ging echt niet makkelijk, de preserveerlaag (een soort beschermlak) moest uit de motor branden door het aan te slepen, er hingen dan dikke rookwolken op het complex. Zo ging het van jeep naar de YA 126 , YA328 ,YA 616. Het geschut van de afdeling was er ook nog, dat waren 3 assige Houwitsers  die zijn naar een ander depot naast het MOB-complex gebracht.

De remcilinders van auto’s waren aangetast door de remolie (ox8); ze begonnen allemaal te lekken en moesten vervangen worden en ook de koelvloeistof waar later weer slanglekkage door ontstond. Maar we hadden veel lol met elkaar. Nico Houweling maakte met de YA 328 een slip (half rond) en tijdens de slip schakelde hij in de achteruit en reed achteruit dus  in de zelfde richting verder.

Zo geleidelijk kamen er meer monteurs o.a. goede vriend Jos Menting†, Hans Weerdenburg takeldoos chauffeur en Bram Franken, de Zeeuw die in de zomer wedstrijden ringsteken op een Bels (paard) reed dan kon hij ’s maandags haast niet lopen van spierpijn in zijn kruis. Als eerste kader kwam wachtmeester Luijendijk als fourier en wachtmeester De Ridder. Af en toe kwam MTO kapt. Rog even langs, we kenden elkaar van de bassisopleiding, toen was hij mijn pelotons commandant.

Wij waren gedetacheerd op de Dumolin kazerne waar we de eerste maanden onze eigen regels hadden. We gingen uit bij het winterverblijf van circus Toni Boltini naast de kazerne (ook veel Milva uit Soestduin) waar ook veel beroemde artiesten op traden o.a. Dave Berry.

Het is een fantastise tijd geweest ik heb er veel mogen leren, zoals rij- en monteurs opleiding maar vooral het kamaraadschap."

 

 

info gezocht. wie staan er op deze foto?