Martijn's verhaal

MATEN

Ik heb daar 14 leuke maanden meegemaakt.
Op 2 januari 1989 opgekomen, met een viertonner afgehaald van station 't Harde - in de viertonner meteen mijn slapie Maarten Sytsma ontmoet. Aangemeld bij gebouw 51, ingedeeld in een groep op kamer 50. Wachtmeester-instructeur Jan Staat was onze houvast. Ik leerde dat ik kanonnier werd. En ik kreeg een FAL toebedeeld. En we kregen ook af en toe instructie van de wmr. Bagijn.
De opper heette Drge, de eerste luitenant heette Duel, de tweede luitenant Bouwmeester. Kapitein Vromen plaatste onze batterij die middag onder de krijgstucht. Later, na een paar maanden, kregen we de kap. De Groot. En er was de altijd boeiende Wmr1 Mark Zonneveld, die we wel eens "Rambo" noemden. Maar hij was erg goed.
Een week later ons eerste bivak bij de vliegstrip verderop in het bos langs de Eperweg. Daar ontmoetten we voor het eerst de overste De Vries. Aardige man.
Oefening met gasmasker: in zo'n huisje staan waar traangas hing. Ik heb later n keer een hap binnengekregen en flink staan uithuilen op de hei. Wat een ervaring!
Verder natuurlijk de eerste instructie op de M110. Wat een herrie maakte die motor! Maar het was machtig. Vooral toen we in maart voor het eerst echt gingen vuren. Het stuk naast ons begon en schoot meteen de hei in brand, die knikkerpot tussen 't Harde en Wezep. Dus die dag geen schoten meer, maar de volgende dag dus wel! Klaar voor de hoogte (dat riep Maarten Sytsma), klaar voor de breedte (dat riep ik dan), tweede stuk klaar! (dat riep de stukscommandant, maar hoe heette die van ons ook alweer?, die van het eerste stuk heette Eijgenraam). Afvuurpatroontje geplaatst. Afvuurkoord aangehaakt. Vuren! BOEM!
En dat de afvuurder (bij ons Hilco van Dalen) dan nog "Afgevuurd!" moest roepen, dat was komisch."
En ik herinner mij de kornet Schelhaas. Was hij onze pelotonscommandant?
In mei (rond Pinksteren) zijn we op oefening naar Duitsland geweest (Munster-Sd/kamp Trauen), ook eind augustus-begin september (ik was toen jarig in Duitsland) en later in januari 1990 ging de nieuwe 154 afdva met de M114 ook op oefening. Onze batterij heeft daar toen wacht gelopen.
Op 23 juni 1989 was er een open dag in 't Harde (voor ouders en vrienden). Daar heb ik nog wat foto's van, ondermeer tijdens een aanvalsdemo olv. wmr1 Zonneveld, dat ik gewond in een concertina lag (wij tegen de "Russen"; die hadden een MAG en schoten (met losse flodders), dat ding werd zo heet dat een camouflagenet in de fik vloog). Dat gebeurde op het terrein tegenover de Tonnetkazerne, waar de stormbaan was.
 
 
www.107afdva.nl