REUNIE 66-4 Bbt, 3e stuk
 

Verslag van de reünie van de Boekaniers van de lichting 66-4 van de 107e afdeling Bravo Batterij op 16 oktober 2012, door Rien van Echteld

Op initiatief van de stukscommandant Roel Kuijer hebben de kanonniers van het 3e stuk de Boekanier in de periode september 1966 tot en met december 1967 een reünie gehouden. De bijeenkomst was een heel bijzondere ervaring. Het is inmiddels 45 jaar geleden dat we elkaar gezien hebben. Het is dan toch heel opvallend dat je iedereen kunt herkennen. Destijds waren we jonge mannen aan het begin van een heel leven, gezinsleven en carrière. Nu, na zoveel jaren is in ieder geval de carrière voorbij en kunnen de meesten van ons zich storten op de besteding van de vrije tijd.

Van de bemanning van destijds, 16 boekaniers zijn er 11 getraceerd, 8 hiervan waren aanwezig. Helaas zijn er 3 Boekaniers overleden, 2 Boekaniers zijn, ondanks inspanningen van vooral Roel, niet teruggevonden.

De bijeenkomst is gehouden in ’t Harde, en hoe kan het anders, op de kazerne waar we destijds gelegerd waren. Tegenwoordig heet die de Lkol. Tonnet kazerne.

’s Morgens hebben we ons verzameld in het nabij gelegen AC restaurant. Het was een heel verrassend weerzien. Al die herkenbare ouder geworden koppen! Heel goed en fijn was het dat iedereen vergezeld werd door zijn echtgenote of partner. Misschien waren die ook wel benieuwd!

Als eerste werd natuurlijk een bezoek gebracht aan de kazerne. Zoals ook de naam daarvan is veranderd is ook de kazerne veranderd. Door wachtmeester van Mourik werd een rondleiding gegeven. In de loop van de jaren is alles op de kazerne veranderd en vernieuwd. Eigenlijk was er nauwelijks iets hetzelfde. Door de gids werden ook nog een beetje ingewijd in de veranderde tactiek van het aanvallen van de vijand.

Op de kazerne is nu ook een manage van het Korps Rijdende Artillerie. Wat een mooie paarden hebben ze daar.

Een lichtpuntje voor sommigen van ons was toch dat de kantine van destijds er nog wel staat. Weliswaar aardig vervallen en buiten gebruik, maar toch… De vroegere eetzaal is vervangen door een prachtig zelfbedieningsrestaurant. Als je dan bedenkt, hoe wij destijds onze warme hap op de metalen borden gekwakt kregen! Ook hebben we een kamer van de militairen bezocht. Waar we ooit met 16 kanonniers verbleven, slapen er nu 4.

Een heel interessante rondleiding.

Daarna hebben we een bezoek gebracht aan het artillerie museum. Dit museum is gelegen op de “Knobbel”. Het is een prachtig gelegen museum, midden in het groen en met een wijds uitzicht over een deel van de Veluwe. Geweldig dat ook de gebouwen in tact zijn gebleven. Een bezoek aan dit museum is zeker de moeite waard. In het museum wordt de geschiedenis weergeven van de artillerie. Zelfs van ons stuk is de schietbuis al een museumstuk geworden.

De ontwikkeling daarvan werd uitstekende wijze toegelicht door een gids. De geschiedenis van St. Barbara, de schutspatrones van alle beroepen die te maken hebben met vuur en springstoffen, heeft daarbij niet ontbroken.

De dag hebben we afgesloten met een uitstekend diner in de Haas in Elburg.

Al met al een heel interessante, door Roel prima georganiseerde, dag.

Wij danken hem heel hartelijk voor het genomen initiatief en de inspanningen om ons weer bijeen te brengen.

16 oktober 2012

De Boekaniers van de lichting 66-4  van de 107e Afdeling BBt.